İnternetde Aşırı Düşük Teklif sorgulama ile ilgili bitmiş hazır bir döküman bulmak çok zordur.biz firma olarak insanların kafasındakı aşırı düşük teklif sorgulamasını somutlaştırmak adına Bilgi paylaştıkca çoğalır ilkesiyle , Örnek bir dosya üzerinden göstermeye karar verdik. Çok sayıda yazı makale vs. text lere ulaşabilirsiniz , zaten google da böyle bir arayışınız var ise ihtiyacınız da var demektir. Daha fazla zamanınızı kaybetmeden size kısaca açıklayayım;
Bu işi çözen programlar var oska , wintek vs. ilk aklıma gelenler eğer metrajlarınız hazırsa hiç düşünmeden alın değerleri girin 5 dakikada hesaplar verir. Sizde programın verdiklerini Kuruma kontrol etmeden verirseniz elenirseniz. Bu programlar sadece profosyonellerin işini kolaylaştırır ve yorumlama gerektirir. Sonuç olarak kısa bir süre içersinde vereceğiniz savunma dosyasında bunlara uğraşacak zamanı bulamayabilirsiz. Metrajlarınız hazır değilse , metraj çıkarmanız gerekecek , idarenin sizden istedği iş kalemleri listesindeki rayiçlerin proforma faturlarını bulmanız gerekecek ve tüm bunlara ilave olarak verdiğiniz rakamın doğruluğunu ispat edebilmek adına metrajlar,proforma fatura , işcilik oranları ,genel gider, kar katsayısı , kurum fiyatları ile sonuca ulaşmanız gereken yani verdiğiniz teklif rakamı var. Hepsi birbiriyle iç içe geçmiş mesala metrajınız idarenin ki ile % 100 aynı olmayabilir sırf teklif rakamına ulaşmak için aşırı düşerseniz de elenirsiniz yada genel gideri hesaplarken (% 1,5 sözleşme giderleri, % 0,05 KYK payı gideri, % 0,11 kesin teminat gideri, % 0,10 allrisk vb.) gibi kalemleri de görmezden gelemessiniz neticede verdiğiniz teklif rakamının içinde kar hanesine yüzde olarak yansıtmak zorundasınız. Tüm bu etkenleri kullanırken sınırlara dikkat ederek çemberin dışına çıkmadan somut verilerle teklif rakamınızı ispatlamalısınız. Eğer hala çok karışık olduğunu düşünyor ve bu işlere ayıracak zamanım yok diyorsanız biz bunun için varız .
Gönül isterki aşırı düşük sorgulama hiç olmasın en düşük teklifi veren firmada iş kalsın. Aşırı düşük teklif sorgulamayı kurum değil istekli firma kendisi yapsın metrajını çıkarsın , rayiçlerini fiyatlandırsın her şeyden önce ihaleyi ödemeleri ertelemek , çekleri ödemek , para sirkilasyonu yapmak için değil kar etmeyi para kazanmayı düşünerek hazırlansın. İşte herkes böyle düşünürse ülkemizde aşırı düşük sorgulama olmaz. Fakat bugün iyiki var ve sanırım daha uzun yıllar da olacak.
Güç Mühendislik Müşavirlik ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri
Kamu İhale Mevzuatında Yapım İşleri İhalelerinde Aşırı Düşük Teklif Sınır Değeri Hesaplaması
(22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliği’ne göre, 22.08.2009 dan sonra ilanı veya duyurusu yapılmış ihaleler için geçerli)
Yapım işleri ihalelerinde, 4734 sayılı Kanunun 37 nci maddesi uyarınca geçerli teklifler tespit edildikten sonra;
Yaklaşık maliyetin % 120’sinin üzerindeki ve % 40’ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanır.